Gourmet Korv är årets korvkrog

Ett helgjutet konceptmed stor kärlek till korv

Varje dag vid lunchtid ringlar kön lång utanför Gourmetkorv på Södra Larmgatan i centrala Göteborg. På kort tid har den lilla hål i väggen-restaurangen blivit ett mekka för korvälskare, som vallfärdar hit för att njuta av favoritkorven eller prova någon av nyheterna på den omfångsrika menyn.

-Ett helgjutet koncept, som bottnar i stor kärlek till korv, säger Korvakademien, som utsett Gourmetkorv med ägaren Malin Talcoth till Årets Korvkrog 2011.

På Gourmetkorv serveras korv och inget annat än korv med goda tillbehör.

-Jag har rest mycket och sett vilken stor korvkärlek det finns i många länder, berättar Malin Talcoth, 30. Jag tyckte att korven i Sverige var ganska tråkig. Men många älskar korv och det borde fungera att erbjuda riktigt bra korv med riktigt goda tillbehör.

Då drev Malin en annan restaurang i Göteborg, men bytte spår och startade Gourmetkorv för tre år sedan. Hon hade lite tur, eller om det var skicklighet, och kom igång precis i rätt tid, när korven som mattrend började bli het efter ett antal ljumma år.

Nu känner hon att konceptet har satt sig ordentligt. Under lunchruschen jobbar tre personer i lokalen på Gourmetkorvs 30 kvadratmeter.

-Vi vill ge street food-känsla, säger Malin. Folk har bråttom idag, så det får gå snabbt. Men vår ambition är att gästerna också ska känna att de får kvalitet och personligt bemötande.

-Alla våra korvar innehåller 80-95 procent kött, kryddor och lite fett. Det är allt, inga tillsatser.

Internationell inspiration

Menyn är en internationell blandning med inspiration från Tyskland, Ungern, Balkan, Danmark och andra gedigna korvländer, men där finns även en ”falukorv”, om än finsk. När vi räknade fanns det 23 sorters korv på a la carte-menyn. Varje dag serveras också en dagens rätt.

-Jag är på restaurangen nästan varje dag och äter jättemycket korv, berättar Malin. Mina favoriter är de milda sorterna som Frankfurter eller Thüringer Bratwurst, ett eget recept med kummin och vitlök. Jag gillar också lammkorv, för närvarande har vi fyra lammkorvar. Vi har korvar av lamm, kalv och nöt förutom fläsk, så alla kan hitta en korv som passar.

Korvarna tillverkas av olika lokala charkuterier, en del efter eget recept. En del köps av en tysk tillverkare.

-Tyskland har en fantastisk korvkultur, vi åker ofta dit för att njuta och inspireras, berättar Malin. Hela familjen gillar korv. Oliver, 8, och Nellie, 4, tycker mammas korvar är godast och sambon Zlatko Davcev har introducerat Malin till Balkans rika korvkultur.

Åtta sorters senap

Listan på spännande korvtillbehör är lång. Bröd och hemlagat potatismos är bara förnamnet. Hemgjord surkål har blivit en succé. Potatissallader, hemgjorda röror av olika slag, som chilisås och ajvar, och åtta sorters senap kompletterar.

-Vi gör ett par sorters senap själva, resten kommer från olika håll. Det är viktigt att senapen har rätt karaktär till varje korv, säger Malin. Vi rekommenderar gärna lämpliga sorter.

Från sina resor har hon samlat andra idéer, som kan dyka upp framöver, stekt lök eller riven pepparrot till exempel.

Gourmetkorv säljer också korv i lösvikt och har börjat erbjuda korvprovningar.

-Tanken är att ett sällskap ska kunna starta en festkväll med att prova korv hos oss, säger Malin. Vi har också alkoholtillstånd för slutna sällskap.

Däremot är det ännu inte möjligt att äta middag på Gourmetkorv, som stänger klockan 18 på vardagar. Men vem vet vad som är nästa steg för Malin, korvälskare och entreprenör.

-Det roligaste är när man ser att gäster kommer tillbaka, säger hon. Det finns de som är lite tveksamma, säger att de inte är några korvälskare. Men sen smakar de och snart ser man dem i korvkön igen. Det är härligt!

Maud Lindblå

Korvakademien är en idéell sammanslutning med syfte att bland annat höja korvens status i samhället och utöka sortimentet av god korv. Korvakademien består av tolv ledamöter och har även en vänförening: K.O.R.V.

I år har Korvakademien för andra gången fått möjlighet att utse Årets Korvkrog, som presenterades på Restauranggalan. Priset delades ut av Korvakademiens preses Christina Möller och Ella Nilsson, tidigare chef för Svensk Köttinformation. Mer information på www.korvakademien.nu